The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

Farväl Falsterbo

En framtidsvandring genom Skanör-Falsterbo

Året är 2072 och den värsta stormen på tvåhundra år drar in över Skåne. I Skanör-Falsterbo firar en familj jul när stormlarmet ljuder. Vågorna drar närmare huset och familjen springer mot den närliggande kyrkan. Vad som händer härnäst är resultatet av många decennier av beslut: samarbetade vi eller fastnade vi i eviga konflikter? Det får du som lyssnare bestämma.

Premiär! 17 Juni 2022 lanseras Farväl Falsterbo. Under lanseringen som sker mellan kl. 12-19 kommer skaparna stå vid startpunkten i Skanörs Hamn och svara på era frågor.

Klimatförändringarna kräver att vi som samhälle gör många svåra val, och genom berättelsen kan vi ställa saker på sin spets. Vad är värt att skydda, och till vilket pris? Hur minskar vi död och lidande i klimatkrisen? Vilka konsekvenser får våra beslut på människor och miljö? Både minskningen av utsläpp och anpassningen till klimatförändringarna går för långsamt, och vi är övertygade om att berättelser som Farväl Falsterbo kan engagera, utbilda och uppmana till diskussion.

Vad handlar berättelsen om?

I ljudvandringen Farväl Falsterbo möter vi tonåringen Robin som år 2100 ska göra ett skolprojekt om Stormens År, 2072. Hon vet ingenting om stormen eftersom man inte pratar om den i hennes familj: hennes morfar och hans syster bråkar fortfarande om vem som bär skuld till vad. Men genom intervjuer med släktingar och besök i Skanör får vi som lyssnare följa med Robin när hon tar reda på vad som egentligen hände den där natten, och hur det är att vara mitt i en storm, isolerad på en halvö. På vägen lär vi oss om olika sätt att anpassa samhället för att minska klimatförändringarnas skador.

Vad är det för framtid lyssnaren möter?

Det finns oändligt många möjliga framtider, och varje beslut vi tar idag påverkar vilken framtid vi får. I Farväl Falsterbo kan lyssnaren uppleva två möjliga framtidsvärldar. Den ena kännetecknas av samarbetsvillighet, kompromisser och högt värdesättande av natur-och människoliv. I den andra har dagens konfliktlinjer fördjupats, med otillräcklig klimatpolitik som resultat. Båda berättelserna har samma huvudkaraktärer, men dramatiskt olika slut. Farväl Falsterbo är ingen prognos, utan en engagerande berättelse där effekterna av klimatförändringen blir upplevd—lyssnaren får sen ta ställning till huruvida metoderna, lösningarna och hastigheten är önskvärd.

Hur fungerar ljudvandringen?

Farväl Falsterbo kommer i flera versioner. Den finns på svenska och engelska, och kan antingen upplevas på plats i Skanör eller på en valfri strand. Bäst upplevelse får man nämligen om man tar del av berättelsen vid havet, men det går förstås också att lyssna hemifrån. För att uppleva verket använder du din egen mobil och egna hörlurar. Efter lanseringen den 17 juni, hittar du verket i appen Climaginaries. Appen är gratis och finns till både Android och iPhone. Se till att telefonen är fulladdad, sätt på dig bekväma skor och ta dig sedan till Skanörs Hamn (eller valfri startplats på en strand) där berättelsen börjar.

Ljudvandring

I en ljudvandring blir din smartphone både berättarröst och karta. Med hjälp av GPS-positionering rör sig berättelsen framåt när du rör dig från punkt A till punkt B.

Projektgruppen består av Johannes Stripple, Ludwig Bengtsson Sonesson, Ruben Ritzén och Emma Hansen från Statsvetenskapliga Institutionen vid Lunds Universitet samt Fredrik Pålsson från Umami Produktion/Hi-Story. Projektet är finansierad av myndigheten FORMAS, ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling samt LU Futura vid Lunds universitet.

Eftertexter

Idé och framtidskonstruktion: Johannes Stripple, Ludwig Bengtsson Sonesson, Ruben Ritzén, Emma Hansen och Fredrik Pålsson.
Manus: Fredrik Pålsson 
Röstregi: Astrid Mohlin
Ljuddesign och musik: Sofia Chanfreau
Omslag: Ludwig Bengtsson Sonesson

Medverkande:
Robin: Elle Kari Bergenrud
Noa: Tom Ahlsell
Alice: Li Brådhe
Tove: Susanne Karlsson
Elev 1: Emmy Minssen
Elev 2: Emil Walter
Elev 3: Tim Håkansson
Speaker: Fredrik Pålsson
Speaker: Fredrik Pålsson

Kontaktuppgifter

Johannes Stripple, Statsvetenskapliga Institutionen
johannes [dot] stripple [at] svet [dot] lu [dot] se

Ludwig Bengtsson Sonesson, Statsvetenskapliga Institutionen
ludwig [dot] bengtsson_sonesson [at] svet [dot] lu [dot] se

Fredrik Pålsson, Umami Produktion/Hi-Story
fredrik [at] umamiproduktion [dot] se