Your browser has javascript turned off or blocked. This will lead to some parts of our website to not work properly or at all. Turn on javascript for best performance.

The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

Minnen från omställningsåren

En framtidsvandring genom Hyllie och Holma

Året är 2050. Selma är död. Men innan hon begravs får hon chansen att tala direkt med en människa som lever i vår tid, sommaren år 2021. En unik möjlighet att visa oss hur Malmö de kommande 30 åren kommer att påverkas av klimatförändringarna.

vattenfärgsbild av köpcentret emporia med protestanter framför. Bild.

Hur ska vi egentligen klara oss ur klimatkrisen? I Minnen från omställningsåren får du höra berättelsen om hur det skulle kunna gå till. Till din hjälp har du Selma, Holmabon som samlat minnen från omställningsåren. Berättelsen består av två akter och utspelar sig i Hyllie och Holma i Malmö och ingår i forskningsprojektet FramtidsVandringar som är finansierat av FORMAS.

Vad handlar berättelsen om?

Akt I: Ockupationen (2030)  

Arbetet mot klimatförändringarna går för långsamt. Unga klimataktivister har fått nog av en politik som ändrar i marginalen utan att åtgärda drivkrafterna. Tillsammans med aktivister världen över ockuperar de symbolen för konsumtionssamhället, sitt lokala köpcenter. Hör minnen från Isam, Elina, och Kevin, Malmöiterna som ockuperade Emporia. 

Akt II: Omställningen (2050)

Omställningen krävde många beslut, stora som små, och förändrade mångas liv i grunden. De arbeten som en del byggt sin identitet kring försvann samtidigt som nya ekonomiska system skapade nya möjligheter. Vi möter Tariq, Holmas egna pollinatörsamordnare och Malcolm, matpionjären vars restaurang revolutionerade det kött-fria köket. 

I en ljudvandring blir din smartphone både berättarröst och karta. Med hjälp av GPS-positionering rör sig berättelsen framåt när du rör dig från punkt A till punkt B. Det enda du behöver göra för att kunna njuta av en ljudvandring är alltså att ladda appen "Climaginaries" i din smartphone, ta dig till Hyllie torg där berättelsen börjar och sätta i dina hörlurar. 

Vandringen kan gås av alla åldrar, dock rekommenderar vi att yngre barn har en vuxen med som kan hjälpa till att förklara svåra ord och koncept. Vi är övertygade om att alla, oavsett om de kallar Malmö för sitt hem, kommer finna berättelsen tankeväckande, intressant och kanske en smula provocerande. För de som efter vandringen vill veta mer om de ämnen som berättelsen berör så bjuder vi in er till Fantasidepartmentet, där vi samlat en del av de frön vi arbetat utifrån. Vandringen passar utmärkt som temaarbete för skolklasser, vidareutbildning för organisationer samt diskussionsunderlag för beslutsfattare. Låter detta intressant för dig, ludwig [dot] bengtsson_sonesson [at] svet [dot] lu [dot] se (maila Ludwig)

Projektgruppen består av Johannes Stripple och Ludwig Bengtsson Sonesson från Statsvetenskapliga Institutionen vid Lunds Universitet samt Fredrik Pålsson från Umami Produktion/Hi-Story. Vi har även fått ovärderlig input från forskarkollegor på Lunds Universitet samt medlemmar i Narrating Climate Futures-nätverket. Projektet är huvudfinansierat av FORMAS med stöd från LU Futura. 

Johannes har under lång tid forskat kring klimatpolitik och de senaste åren speciellt fokuserat på hur vi skapar och använder berättelser om en klimatförändrad framtid, för mer om detta se andra flikar på denna web samt Climaginaries-projektet. Ludwig har de senaste åren jobbat tillsammans med Johannes på olika berättande projekt som använder sig av kunskaps-baserad spekulation, senast i skapandet av museet Carbon Ruins som ser tillbaka på Fossileran med hjälp av historiska objekt och berättelser. Museet kan besökas virtuellt via den här länken, och är man inom skolvärlden finns det ett läromaterial baserat på utställningen som kan ses här. Fredrik har lång erfarenhet av radioproduktion och har varit en pionjär inom ljudvandringar, bland annat genom PAX-vandringen baserat på succébokserien vid samma namn. Läs mer om Fredrik och Umami Produktion/Hi-storys arbete genom den här länken.