The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

Berättelser om Minnen från Omställningsåren

Är du nyfiken på Minnen från Omställningsåren? Här har vi samlat uttalanden och bilder från personer som har gått ljudvandringen.

"Ibland kunde jag inte ens skilja på vad som var verkligt och vilka ljud som kom genom mina hörlurar. Det kändes som att den imaginära världen och den verkliga världen smälte samman till en."

Minnen från Omställningsåren lyfter ett flertal viktiga och brännande frågor om klimatförändringar och dess koppling till samhället. Vi har haft flera hundra besökare, från lärare, skolklasser till beslutsfattare och folk från olika organisationer och företag. Nedanför har vi samlat några av de lärdomar och känslor som de har uppgett att de har tagit med sig från vandringen.

Lärdomar:

 • "Omställning är möjligt och verkligt."

 • "Hur kraftfulla berättelser kan vara!"

 • "Vi är redan i katastrofläge, men förändring är möjlig!"

 • "Tankar om att jag gärna skulle vilja engagera mig mer i klimatfrågan."

 • "Det krävs en omvälvande samhällsförändring och väldigt många måste vara för den om det ska ske."

En man håller sin hand på en glasruta och tittar in genom fönstret.

 

Kommer jag någonsin att få det du hade? Det är nog den meningen som gjorde störst intryck på mig och som jag kommer att minnas från den här ljudvandringen. Är denna klimatkris så betydande? Är förändringen så nödvändig? Och vad måste vi ändra på? […] Det gör mig väldigt nervös när jag tänker på tanken att vi borde förändra så många saker vi är vana vid på så kort tid. Det är en paradox eftersom mitt favorituttryck är att människor vänjer sig vid allt. Men jag är inte säker på att jag är redo för en så avgörande förändring av livet.

 

Bild tagen i Hyllie Vattenpark. På bilden är det en mur med dekorationer av mosaik och vattentornet i bakgrunden och människor utspridda som går ljudvandringen.

 

Jag kunde inte låta bli att undra om vår generation skulle sluta som henne, överväldigad av situationen, trött på åratal av försök att ta itu med en sammanhängande kris och behöva hantera nästa generations stigande ilska – vilket vi känner av redan nu. Jag hade aldrig tänkt på det här framtidsperspektivet, och jag måste erkänna att jag var upprörd.

Känslor:

 • "Oro för framtiden, men också hopp om en lösning i framtiden."
 • "En blandning av klimatångest och hopp."
 • "Känslor av hopp och glädje inför framtiden. Mod och vilja till förändring här och nu."
 • "Jag kände lika delar sorg och lika delar hopp. Jag blev också mer övertygad om att förändra mitt eget liv."
 • "Positiv rysning när man kände hur köpcenterockupationer världen över stod enade […]. Klimatstress av att tänka på galenskapen som samtidigt pågick inne i Emporia just nu."
En bild tagen ovanifrån på en trappa inuti köpcentrat Emporia med personer som går i trappan.

Jag gillade hur ni använder köpcentret som en politisk plats, och hur den sortens 'konsumtionsmecka' en dag kan utmanas, men också göras om till något annat.

En man i förgrunden och en kvinna i bakgrunden sitter på en bänk och lyssnar på ljudvandringen.

I slutet av promenaden kände jag mig perfekt i harmoni med någon som jag inte bara inte kände utan som inte ens existerade. Sambandet med den rösten var så välbekant och intimt att det gjorde mig chockad. Jag tycker att detta var det mest främmande: att känna att jag hade sett mig själv dela platser och utrymmen med påhittade människor som kunde visa mig i ett annat ljus vad som annars inte skulle ha varit något mer för mig än en park, en galleria, och en kulle.

 

Kvinna som sitter på toppen av kullen i Holma.

 

Slutet av vandringen på toppen av kullen var ett bra ställe att sitta ner en stund och återuppleva berättelsens delar såväl som de möjliga förändringarna i grannskapet.

Hur går jag vandringen?

För att gå vandringen behöver du:

 • Ladda ner appen Climaginaries på din smartphone.
 • En fulladdad telefon och ett par hörlurar.
Två karta över vandringen Minnen från Omställningsåren, den vänstra över del 1 av vandringen och den högra över del 2 av vandringen. Med utsatta punkter för vart man går.
Karta över vandringen, till vänster del 1 och till höger del 2.

Ljudvandringen består utav två akter och är totalt ca två timmar lång. Akterna är ungefär 1 timme vardera och går att gå vid två separata tillfällen om man vill dela upp vandringen.

Ljudvandringen kan upplevas alla dagar som Emporias tak är öppet: från kl.10-20. Vi rekommenderar att starta senast kl.18.30 för att hinna med hela vandringen. 

Den första akten börjar på Hyllie torg i Malmö och fortsätter upp på Emporias tak där största delen av första vandringen spenderas, första akten avslutas med att gå ner för trapporna inuti köpcentrat. 

Den andra akten startar i närheten av Hyllie torg, på Arenagatan vid nergången till järnvägsplattformen. Därefter fortsätter vandringen förbi Vattentornet och avslutas uppe på den högsta kullen i Holma.

När du kommit till startplatsen för akten, börja vandringen genom att klicka på 1:an på kartan. Därefter kommer alla ljud automatiskt genom GPS funktionen på din telefon, du behöver bara följa instruktionerna om hur du ska röra dig. 

Vandringen går även att gå utan GPS om något skulle strula. Då får du starta alla ljuden själv genom att klicka på punkterna i appen i nummerordning när du befinner dig på rätt plats.